Kulventiler kan orskaka olyckor

- Se över alla anläggningar med kulventiler! Den uppmaningen kommer från skyddsingenjör Stefan Almén efter att utredningen kring olyckan i pappersfabriken Vallvik utanför Södertälje är klar. Nu byter Kappa Kraftliner i Piteå tre ventiler för att undvika liknande olyckor.
Det var i april i år som en man på en pappersfabrik i Södertälje fick 73-gradig natronlut i ansiktet efter att en svårt anfrätt kulventil brustit. Tekniska undersökningar visade senare att problemet med anfrätta kulventiler gäller hela pappersbruksbranschen. Papperfabriken Kappa Kraftliner i Piteå har gått igenom tusentals ventiler för att försäkra sig om att kulventilerna på fabriken inte innebär en fara i arbetet. - Vi hittade tre stycken som kommer att bytas ut under kommande veckor, säger Bo Johansson som är anläggningsansvarig för sulfatfabriken i Piteå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".