1 av 3
Vy över Överkalix
2 av 3
Ann Jeanette Johansson; Foto Leif Nyberg
3 av 3
Henrik Tiensuu; Foto Leif Nyberg

Överkalix behöver speciella ungdomssatsningar

Arbetsförmedlingen i Överkalix efterlyser speciella ungdomssatsningar för att komma tillrätta med arbetslösheten bland unga i kommunen.

I Överkalix är undomsarbetslösheten en av de viktigaste frågorna inför höstens val. Drygt 13 procent av kommunens ungdomar var arbetslösa i juli i år, vilket är högst i länet.

Ola Bergström som är ungdomsarbetsförmedlare i Överkalix anser att det som är viktigast för politikerna att satsa på är ungdomarna i kommunen.  

- Ska man göra något politiskt, då måste man dunka näven i bordet och slå fast att det här är en ungdomssatsning, säger han.

Henrik Tiensu som precis utbildat sig till bagare är själv helt säker på vilken fråga som är viktigast i årets val.

Just nu verkar det som att det trots allt finns en viss optimism efter att landstinget placerat en inscanninscentral för sjukjournaler i Överkalix. Det är något som Henrik Tiensu och även Ann Jeanette Johansson ställer sin förhoppning till.

40 jobb handlar det alltså om, men många har sökt, minst 150 personer enligt arbetsförmedlingen, och nu i slutet av augusti startar rekryteringsarbetet.

Ola Bergström har arbetat på arbetsförmedlingen i 23 år och har lång erfarenhet att jobba med arbetslösa ungdomar i Överkalix. Han tror att expensionen i grannkommunerna rent av kan dränera den egna kommunen på unga.

Henrik Tiensuu som är en av de unga i Överkalix tror inte heller att expensionen i grannkommunerna ska ge så mycket positiva bieffekt i Överkalix.

Både Henrik Tiensuu och Ann Jeanette Johansson har gått bageriutbildning i Överkalix och att ha en bra utbildning är viktigt för att få jobb anser de.

Ola Bergström på arbetsförmedlingen efterlyser krafttag från politikerna när det gäller ungdomsarbetslösheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".