Kiruna stadshus. Foto: Magdalena Martinsson.

Kiruna klarar inte äldreomsorgen

Många gamla i Kiruna får vänta för länge på att flytta in på ett äldreboende. Enligt länsstyrelsen har Kiruna kommun flest gamla i länet som har fått vänta längre än vad som anses acceptabelt.

Äldreboendena i Kiruna är totalt fullbelagda. De som är riktigt gamla har blivit och blir rejält fler de närmaste åren. Inga Keskitalo har anhöriga som väntar på en plats.

- De väntar och väntar. Trots att både anhöriga och hemtjänsten sliter fungerar det inte ändå, säger hon.

Kiruna kommun är sämst i länet på att ordna plats på äldreboende till dem som redan har beviljats boende, enligt länsstyrelsens färska kartläggning. Maxväntetiden är tre månader från beviljande till inflyttning, men i Kiruna väntar 20 personer på inflyttning och många har fått vänta längre än tre månader.

Varför har det blivit en akut situation i Kiruna - trots att kommunen hela tiden gör beräkningar och prognoser över behovet?

- Man har nog inte tagit de här siffrorna på allvar. Jag tycker nog att man borde ha sett redan för ett par år sen att den här situationen skulle uppstå, säger Kenneth Nilsson (s), ordförande i omsorgsnämnden.

Kenneth Nilsson tycker att kommunen, trots att de gamla tvingas vänta för länge, löser situationen på ett bra sätt genom extra hemtjänst.

Niklas Sirén (v) som också sitter i omsorgsnämnden har en annan syn på den långa kön.

- Det är ju ett lagbrott, säger han.

Flera partier har med ett nytt äldreboende bland vallöftena. Men ett sånt kan vara klart om ungefär två år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".