1 av 3
Polisens insatsstyrka på plats i Malmberget. Foto: Maritha Mossberg
2 av 3
Insatsstyrkan påväg in till den gevärsbeväpnade mannen. Foto: Maritha Mossberg
3 av 3
Polis bevakar lägenheten. Foto: Maritha Mossberg

Beväpnad man gav upp

På fredagskvällen klockan tjugo minuter över sju gav den beväpnade mannen i Malmberget upp. Polisens insatsstyrka som flugits till Malmberget med helikopter kunde gå in i lägenheten och hämta den 35-årige mannen.

Det var vid 14-tiden på fredagen som den 35-årige mannen med ett gevär hotade två läkare på hembesök . Läkarna lyckades ta sig ut ur lägenheten och larmade polisen. Men mannen stannade kvar i lägenheten beväpnad med geväret.

Stora delar av centrala Malmberget spärrades av och polisen avvaktade tills en förhandlare och insatsstyrkan från Luleå kom på plats.

Det rådde hela tiden ett stort lugn på platsen. Det mest dramatiska var när 35-åringen kom ut på sin balkong med geväret i handen.

-Upplösningen skedde efter ett gediget arbete av vår insatsstyrka och vår förhandlare, säger Ulf Thorsson insatschef vid Gällivarepolisen.

-Slutligen lyckades medlaren få kontakt med mannen och insatsstyrkan kunde gå in i lägenheten med en huvudnyckel, säger Ulf Thorsson.

Gripandet av mannen gick lugnt till och enligt polisen behövde aldrig något våld användas.

Mannen kördes efter gripandet till polisstationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".