Kultur och idrott i Malmberget

Under en vecka har barn med olika funktionshinder kombinerat idrott och kultur i Malmberget. Det är ett pilotprojekt, där barn och vuxna arbetar och har roligt tillsammans på barnens villkor.

Norrbottenskonstnärerna Margit Schiött och Lars Lundqvist har tillsammans med olika idrottsledare arbetat med barnen och deras assistenter.

Det har varit olika idrottsaktiviteter som pingis, simning, och budo ledda av professionella ledare. Efter idrottsaktiviteten har deltagarna skapat konstverk utomhus så kallad landart som kan översättas till närmiljökonst. Konsten har skapats av det som finns på plats, i det här fallet bakom Gunillaskolan i Malmberget, med löv, bär, grenar, blommor, gräs, stenar och grus. En lek men på allvar.

Lars Lundqvist poängterar hur viktigt det är att vara noggrann i skapandet. Att det inte går att slänga dit en näve löv, istället placera varje blad och sten omsorgsfullt på plats.

Margit Schiött ser gärna att konstverken förändras och så småningom försvinner. Tio barn tillsammans med sina personliga assistenter har varit med under veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".