Nya jobb till Överkalix

En fabrik för tillverkning av exklusiva flug-spön ska ge Överkalix nya jobb. Från början kommer tio till femton personer att få jobb, men det kan bli betydligt fler i framtiden.

Bakom tillverkningen finns flera personer med olika erfarenhet av både branschen och tillverkningen.

Innovatören Kurt Danielsson från Smedjebacken i Dalarna är en av delägarna i det företag som ska satsa på att tillverka exklusiva flugspön i Överkalix.

Danielsson är ingen duvunge på området, hans patenterade flugrulle som från början hette Loop, men nu heter Danielsson Fly Reel, har i drygt 20 år varit en stor exportframgång och sålts i tiotusentals exemplar över hela världen. Den rullen ansågs så speciell att den nu anses vara världens mest kopierade fiskerulle.

Bakom tillverkning och utveckling finns även en annan man med erfarenhet på området. Det är professor Kurt Berglund, som är expert på kompositmaterial, och delaktig i utvecklingen av den tillverkningsmetod, man nu tagit patent på, och som ska bädda för framgång.

- Det är tillverkningsmetoden som är nyckeln till att det kommer att lyckas. Spöna blir färdiga direkt ur processen, vilket betyder ett minimum av mantimmar och alla spön blir identiskt lika, något som inte går att uppnå med den tillverkningsprocess som dagens tillverkare har, säger Kurt Danielsson.

Från början räknar företaget Danielsson fly rod att 10 till 15 personer kommer att få jobb. Men det finns en stor världsmarknad, så han utesluter inte att det kan bli fler:

- Runt en miljard omsätter dom största flygspötillverkarna idag, och det finns en stor marknad. Har man bara bra grejer så går det att sälja, säger Kurt Danielsson.

Innan jul räknar företaget ha tagit fram en del prototyper som ska testas och sen optimeras tillverkningen utifrån testerna. Innan nästa sommar ska det finnas exklusiva flugspön från Överkalix på marknaden. Den stora introduktionen kommer att ske nästa höst vid världens största fiskemässa i Salt Lake City i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".