Luleåvodka på export till Narvik

Bränneriet Kronan i Luleå kan få äran att göra Narviks jubileumsvodka. Den nordnorska staden fyller 100 år i år och har en tid haft planer på en egen vodka till firandet.
"Rallarvodka" var det tänkt att den skulle heta som en hyllning till dem som byggde Malmbanan mellan Kiruna och Narvik. Och norrmännen hade kontakt med ett bränneri på sin ryska vänort Kingisepp, som dock inte ville acceptera Narviks förslag till etikett på flaskan. Då nappade Kronans vd Lars Nilsson: - Jag tog kontakt med dem och sa att vi har ju faktiskt en vodka som heter "Rallaren" och erbjöd dem tillgång till den, berättar han. "Rallaren" har hittills funnits att beställa hos Systembolaget, och några restauranger har serverat den. Nu handlar det om en beställning på 1000 flaskor från Narvik, som Brännäriet Kronan hoppas kunna leverera i september om allt går i lås. Och Lars Nilsson hoppas att "Rallaren" ska falla norrmännen i smaken och fortsätta köpa vodkan även efter Narviks jubileumsår.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".