Järnvägsstationer blir byggnadsminnen

Flera järnvägsstationer i länet ska bli byggnadsminnen. Riksantikvarieämbetet vill att regeringen ska godkänna stationerna i Boden, Haparanda, Abisko och Kiruna, samt stationshusen i Torneträsk och Vassijaure.
– Stationen i Abisko är särskilt värd att bevara, menar Anna-Greta Eriksson vid Riksantikvarieämbetet. Det med tanke på sitt speciella tranformatortorn som påminner oss om när tåget elektrifierades. Omkring 60 järnvägsstationer i landet ska byggnadsminnesförklaras. Vissa har ett statligt skydd sedan tidigare, men när nu SJ Fastigheter blivit statliga bolaget Jernhusen övergår ansvaret till Länsstyrelserna. Därför ska skyddsföreskrifter upprättas för i vissa fall hela stationsområdet och i andra endast stationshuset. Dessa gäller sedan även om Jernhusen säljer järnvägsstationen med dess byggnader. Just nu pågår en särskild utredning om Inlandsbanan och Malmbanan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".