Norrbottningarna spelar allt mer

Spelandet på de enda lagliga spelautomater som finns, Jack Vegas och Miss Vegas, ökar kraftigt i Norrbotten och har gjort det de senaste åren. I fjol spelade norrbottningarna för 83 miljoner kronor.
Samtidigt hör allt fler med spelproblem av sig till den hjälplinje för spelberoende som Folkhälsoinstitutet har. Under det första året, 1997, spelades det för 4,8 miljoner kronor på Jack Vegas-automaterna i Norrbotten. Efter det har spelandet i länet rusat iväg. 1998 spelades det Jack Vegas för 30,5 miljoner kronor, en ökning med drygt 500 procent jämfört med året innan. Efter det har spelet på Jack Vegas ökat med drygt 30 procent per år. Fjolårets siffror visar att det satsades totalt nästan 83 miljoner kronor på Jack Vegas i Norrbotten. Drygt 58 miljoner av dom gick tillbaka till spelarna som vinster. Den procentuellt allra största ökningen för spelandet i Norrbotten uppvisar spelet Miss Vegas. Insatserna på det spelet ökade med nästan 3 000 procent mellan åren 1999 och 2000. Men dom faktiska talen i kronor är inte lika stora. 1999 spelade norrbottningarna inte för mer än knappa 200 000 kronor på Miss Vegas. Året därpå var insatserna uppe i drygt 5 miljoner kronor. Enligt Gunnar Werner, affärsområdeschef på Svenska Spel, är kontrollen bra på de restauranger som har Jack Vegas och Miss Vegas i sina lokaler.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".