Obemannade polishus saknade inbrottslarm i fem år

I fem år hade tre polishus i länet inget inbrottslarm. Trots att sekretessbelagda uppgifter förvaras där. Anledningen till att det inte fanns larm berodde helt enkelt på att polisen hade glömt bort att installera dom.
Mikael Isaksson, inköpsansvarig på Polisen i norrbotten säger att det var när vakthavandefunktionen 1997 drogs ner från åtta polisstationer i länet till två, som dygnet-runt bemanningen i flera av polishusen runtom i länet försvann. Då antog polisledningen i Luleå helt enkelt att stationerna var larmade. Men så var det alltså inte - i Pajala, Överkalix och Övertorneå hade polisstationerna inget larm. Dessutom fortsatte stationerna att vara olarmade fram till förra året - alltså i fem år. Nu har säkerhetspolisen, SÄPO gjort en översyn av länets polishus och alla stationer är numera larmade. Enligt Mikael Isaksson hade det gått att komma åt sekretessbelagda uppgifter vid ett inbrott. Däremot förvarades inga vapen på stationerna när de var obemannade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".