Gruvarbetarna oroas inte över skalven

Från gruvfackligt håll finns ingen oro över de skalv som inträffat i Malmberget under den senaste tiden. Sune Stålnacke som är huvudskyddsombud för Gruvfyran i Malmberget säger att man kan förvänta sig att berget släpper då gruvbrytningen går djupare ner i berget.

Från gruvfackligt håll finns ingen oro över de skalv som inträffat i Malmberget den senaste tiden. I fredags kväll skedde det senaste skalvet som mätte över 2 på richterskalan.

Huvudskyddsombudet för Gruvfyran, Sune Stålnacke i Malmberget känner ingen oro eftersom skalven sker på områden där det inte bryts någon malm. Han har inte heller fått några signaler om någon allmän oro hos gruvarbetarna i gruvan.

- Jag har inte hört någon som skulle kunna tänka sig att byta jobb från gruvan till ovan jord, säger Sune Stånacke.

Sune Stålnacke ser skalven som en naturlig del i gruvbrytningsprocessen.

- Så fort det blir vibrationer åker man dit och besiktar området. Vi har kommit ner på djupet och bergrummen växer i volym därför har vi inte känt detta tidigare när vi har varit närmare marknivån. Då har sprängningarna varit den stora vibrationskällan. Nu har vi större bergutrymmen och då ”kalvar” och släpper berget, säger han.

Sune Stålnacke tycker inte att skalven är något att vara rädd för.

- Det är en naturlig del i processen och vi riskerar inga liv, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".