Haparanda stadshus

Haparanda har dubblerat förtidsröstningen

Antalet personer som lägger sin röst i förtidsröstning innan valet ökar betydligt i Norrbotten. I Haparanda, som hade Sveriges sämsta valdeltagande vid förra valet, ökar förtidsröstningen mest.

Hittills rapporterar flera valnämnder att det har kommit 10-15 procent fler röstande till vallokalerna än vid samma tidpunkt, i samband med förra valet. Detta trots att många vallokaler inte finns på samma ställe som tidigare val, utan nu inryms i exempelvis kommunhus, bibliotek, bokbussar, byagårdar och förs vidare med lantbrevbärare.

- Jag tolkar det som att det blir ett högt valdeltagande där rent allmänt. Nu ser vi att den här möjligheten att förtidsrösta har slagit igenom, säger statsvetaren Annika Sandström, vid Luleå tekniska universitet.

I Luleå, Gällivare, Pajala och Kiruna strömmar också ovanligt många personer till för att rösta innan valdagen. Däremot har förtidsröstandet i Arjeplog och Piteå inte kommit igång än på samma sätt.

Man kan förtidsrösta fram till och med valdagen den 17 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".