Karl Petersen (s), kommunalråd Luleå

Nytt affärskomplex i Luleå

Ett av landets största privata fastighetsbolag är på väg att etablera ett affärskomplex vid Storheden i Luleå, nämligen Axfast AB. Företaget ingår i Axel Johnsongruppen, som äger och utvecklar fastigheter.

Området intill Storhedens handelsområdet ägs idag av Jernhusen och ska utvecklas av Axfast AB. Det har vänt sig till Luleå kommun och vill snabbt ha svar på om de kan få bygga där.

- Vi kommer att ta upp ärendet i tillväxtutskottet på måndag och ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att sätta igång detaljplanearbetet. Det är stora volymer, det handlar om. Det omfattar 100 000 kvadratmeter och butiksytan kan bli 30 000 kvadratmeter och få 1 100 parkeringsplatser. De vill också igång snabbt, säger kommunalrådet Karl Petersen (s).             

     

Marknadschef Jan Henriksson på Axfast säger att det handlar om den mark, som finns innan Storheden och före det område, som ska disponeras av Biltema.

- I varuhuset blir det volymhandel, där flera företag ska sälja olika typer av varor, till exempel kylskåp. Axfast har gjort liknande satsningar i till exempel Norrköping och äger Åhlens fastighet i Piteå.

På Storheden väntas det nya affärskomplexet står klart om några år, säger Jan Henriksson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".