Norrlands miljöåklagare åtalar mest

De norrländska åklagarna är effektivast i Sverige när det gäller miljöbrott. Här leder flest brott mot miljöbalken till åtal. Lars Magnusson, miljöåklagare i Norrbotten och Västerbotten menar att man har bättre resurser och bättre planering.
Efter att miljöbalken infördes 1999 har anmälningarna av miljöbrott ökat lavinartat. På många miljöåklagarmyndigheter runt om i landet har helt enkelt inte hunnit med alla anmälningar. Men i Norrlands distrikt, där Norrbotten ingår, hinner man med. Här går 41 procent av alla anmälningar till åtal, medan siffran i övriga Sverige bara ligger på halva den andelen. Där skriver man även av mindre miljöbrott - brott som endast skulle leda till böter - på grund av resursbrist. Och det här oroar Lars Magnusson: - Eftersom det inte finns några riktlinjer om vilka brott som är bagatellartade nog att avskrivas så måste lagen följas, säger han. I dagarna kom dock ett förslag från miljöbalkskomittén om att små miljöbrott som bara leder till böter ska kunna avskrivas, för att kunna ta itu med de stora miljöbovarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".