"Lägg korten på bordet, Connex"

Nu varnar trafikforskare för att glädjekalkyler skadar tågtrafiken i Norrland. Två forskare vid handelshögskolan i Stockholm - Staffan Hultén och Gunnar Alexandersson - skriver i dag i en debattartikel i Dagens Nyheter att Connex ska lägga korten på bordet.
Connex vann upphandlingen för tågtrafiken till och från norra Norrland för de närmaste fem åren - mot konkurrenten Tågkompaniet som sköter tågtrafiken i dag. Connex anbud var nästan halva priset jämfört med Tågkompaniets. Forskarna menar att eftersom många kostnader inom den svenska tågtrafiken är svåra att påverka, och med tanke på att franska Connex meddelat att personalstyrkan och biljettpriserna blir desamma, så återstår bara service att spara pengar på. Och då menar handelsstudenterna att det är orimligt att spara de 45 miljonerna på en post som enligt Tågkompaniet skulle kosta drygt 100 miljoner. Enligt trafikforskarna finns tidigare exempel på låga anbud som spruckit och lett till kännbara indirekta kostnader för samhället genom konkurser, förseningar och bilköer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".