Skattekontroll kring norsk valuta

Skattemyndigheterna i Norrland kommer nu att kontrollera hur svenska företag hanterar den norska valutan. De kursvinster som handlarna gör när de tar emot norsk valuta som sedan växlas till svensk ska nämligen redovisas i bokföringen.
Om det inte går rätt till när kursvinsterna redovisas i företagets bokföring gör sig företaget skyldigt till skattebrott. Det här är inget som tillhör vanligheterna. Kursvinster kan vara ett problem när man fakturerar kunder som sedan betalar i en annan valuta, men tidigare har det inte varit något problem vid handel med kontanter. Men skillnaden mellan den norska och den svenska valutan är ju också ovanligt stor nu. Åke Hultgren på Skattemyndigheten i Östersund tror dock inte att det är frågan om något medvetet fiffel från företagens sida utan att det handlar om obetänksamhet och att det borde vara ganska enkelt att bokföra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".