Rymdutbildning lockar inte

Rymdcampus i Kiruna skulle enligt ett regeringsuppdrag ha haft 450 studenter nu, men i år har man bara 100.

Till våren kommer det lite fler studenter till institutionen för rymdvetenskap. Nu under höstterminen finns det bara knappt 40 studenter i den stora byggnaden.

Men utbildningen är det inget fel på, enligt studenterna Erik Johansson och Rasmus Larsson.

Den stora grundutbildningen i Kiruna, rymdingenjör, lockade runt 1000 sökande för tio år sen. Förra året fanns bara 13 sökande, och då lades den ned.

Bo Danielsson i rektorsstaben på Umeå universitet tror att den största orsaken är att det har startats många andra tekniska utbildningar. Men han tror att ingejörsutbildningen i Kiruna hade klarat sig om den hade förnyats.

När försvaret lade ned i Kiruna lovade regeringen istället 450 helårsstudenter. Det skulle Luleå tekniska universitet och Umeå universitet ha ordnat nu.

Idag fattas det 350 studeter för att uppfylla regeringens uppdrag.

Regeringen har givit extrapengar för Kiruna - ungefär 10 miljoner per år till de två universiteten. Pengar som mest har hamnat i svarta hål för att fylla minuset för för många kurser, med för få studenter och för stora lokaler.

Bo Danielsson säger att det har varit samarbetsproblem mellan de båda universiteten och att Kiruna har blivit lidande.

Men nu är det på gång att ansvaret för institutionen i Kiruna ska delas mellan universiteten. Luleå ska förnya rymdutbildningarna och Umeå ska starta miljöutbildningar.

Annika Eriksson och Erik Johansson som läser rymdteknik hade svårt att hitta utbildningen tror att det är marknadsföringen som har misslyckats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".