Svagt minskad vinst för SSAB

Stålkoncernen SSAB visar ett sämre halvårsresultat än i fjol och en något minskad vinst andra kvartalet i år jämfört med fjolåret. Det redovisar SSAB i sin halvårsrapport som kom i dag. SSAB Tunnplåt där stålverket i Luleå ingår har också förämrat sitt halvårsresultat medan luleåbaserade dotterbolagen Plannja och SSAB Hardteck förbättrat sina något.
Plannja som bland annat tillverkar takplåt har förbättrat sitt halvårsresultat från från 20 miljoner kronor i fjol till drygt 30 miljoner nu. Och SSAB Hardtech som tillverkar sidokrockskydd till bilar har förbättrat sitt från drygt 70 i fjol till 80 miljoner kronor. SSAB Tunnplåt går det lite tyngre för. Men det är svårt att säga hur mycket Luleå står för av det eftersom Luleå och Borlänge tillsammans utgör tunnplåtsbolaget och inte redovisas var för sig. Men från drygt 260 miljoner första halvåret i fjol har tunnplåt tappat ner till 37 miljoner det här halvåret. SSAB kostaterar i sin rapport än en gång att konjunkturbotten troligen nu är nådd och att stålförbrukningen sannolikt ökar i slutet a det här året. De amerikanska ståltullarna berör fortfarande SSAB negativt eftersom bolaget bara fått undantag för en del av sina produkter. Under det här halvåret har bolaget gjort investeringar på drygt 500 miljoner varav en del i Luleå som gäller renovering av koksverket i en första etapp och en ny tillverkningslinje på hos dotterbolaget SSAB Hardteck. I slutet av det här året räknar alltså bolagsledningen med en uppgång och tack vare förhållandevis låga priser på råvara och vissa prishöjningar så tror man på något bättre tider.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".