Moderaterna dubblerade rösterna i länet

Vid årets val fick moderaterna nästan dubbelt så många röster i Norrbotten. I förra valet hade de 7,2 procent, medan de i år fick 13,3 procent av rösterna.

Trots att socialdemokraterna dominerar i länet så dubblade moderaterna antalet röster. Moderaterna gjorde sitt bästa riksdagsval någonsin och ökade med drygt 11 procentenheter.

I Kiruna har moderaterna tillsammans med de övriga borgerliga partierna och miljöpartiet regerat tillsammans med socialdemokraterna. Kommer frågan från socialdemokraterna om att fortsätta samarbetet så blir svaret ja enligt Hans Swedell.

- et har fungerat bra men kan behövas fler mandat från något annat parti så att vi får en bred majoritet i svåra beslut i framtiden, säger han.

Hans Swedell känner sig lugn. Det gäller att hitta en majoritet som vill kirunabornas bästa och enligt honom är det upp till Kenneth Stålnacke att bjuda upp till dans. Även om socialdemokraterna skulle bjuda med sjukvårdspartiet så ser Hans Swedell det som en trevlig kombination.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".