Sven-Erik Bucht (s).

Haparanda hade sämst valdeltagande

Haparanda kommun ligger fortfarande sämst till i länet när det gäller valdeltagandet. Detta trots att regeringen tidigare anslagit 600 000 kronor för att förbättra röstandet.

I kommunvalet deltog bara 58 procent och det var visserligen 1,7 procent mer än vid förra valet, men kommunalrådet Sven-Erik Bucht (s) tycker ändå att pengarna gjort nytta.

- Jag hade hoppats på ett ännu högre valdeltagande, men detta är ändå åt rätt håll. Det har också varit en hel del aktiviteter i föreningslivet för att höja valdeltagandet och utan den aktiviteten hade det till och med kunnat bli sämre än vid förra valet, säger han.

När man ser till övriga kommuner i Norrbotten varierade valdeltagandet enligt valnattsundersökningarna, mellan 75-80 procent, men i Haparanda alltså bara 58 procent. l vissa valkretsar, till exempel Marielund var det bara 51 procent.

Sven-Erik Bucht har svårt att säga vad orsaken är till det låga valdeltagandet, men tror att det kan vara att valrörelserna mest bedrivs på svenska och många av kommuninvånarna i Haparanda är finländare, som inte har nåtts av valinformationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".