Fler spanjorer besöker länet

Norrbotten är populärt för utländska gäster. Antalet som övernattade i Norrbotten på hotell, vandrarhem eller i stugbyar ökade med 14 procent under perioden januari till maj i år jämfört med motsvarande period förra året. Frankrike och Spanien toppar listan med mer än ett fördubblat antal gäster.
Ökningen har flera förklarar menar Mats Åström, vd för den nya turistorganisationen Norrbotten-Lappland: - Man söker säkrare resmål efter den 11 september och dessutom har flera turistföretag ökat marknadsföringen, säger han. Norrbotten hamnar på tredje plats bland länen i landet om man ser till den procentuella ökningen av utländska gäster. Men statistiken visar också att antalet gäster från övriga delar av Sverige har minskat med åtta procent. Detta kan tyckas vara lite märkligt eftersom drygt hälften av de tillfrågade svenskarna som deltog i en undersökning i februari i år angav att deras drömresemål var Norrland. - Varför man inte förverkligar sin drömresa är något vi måste undersöka och försöka ändra på, säger Mats Åström. Beläggningen på länets campingplatser har också förbättrats med cirka sju procent jämfört med förra året. Det är något bättre än riksgenomsnittet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista