Riksdagsvalet börjar bli klart

Den slutgiltiga röstsammanräkningen i Norrbotten för riksdagsvalet börjar nu bli klar och den visar att folkpartiets Anna Grönlund Krantz fått flest personröster, procentuellt sett och att Sverigedemokraterna fått över 2 000 röster.

När drygt 5 500 av drygt 6000 valdistrikt är räknade, så kan det sägas att folkpartiets Anna Grönlund Kratz fått omkring 22 procent av partiets personröster och det är flest bland riksdagskandidaterna i Norrbotten procentuellt sett. Men det räcker ändå inte för en riksdagsplats.

Flest personröster hos socialdemokraterna har gått till Kristina Zakrisson, hos moderaterna till Krister Hammarbergh, centerpartiet Stefan Tornberg, miljöpartiet Peter Eriksson, vänsterpartiet Siv Holma och kristdemokraterna Erika Josbrandt.

När det gäller övriga partier så har Norrbottens sjukvårdsparti fått omkring 2 600 röster och Sverigedemokraterna drygt 2 000.

Omkring ettusen röster har gått till vardera Feministiskt initiativ, Piratpartiet och Junilistan. Och det gäller alltså riksdagsvalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".