Glaciärolycka ett fall för JK

För fem år sedan omkom den unge läraren Jakob Pysch i en glaciärolycka på Kebnekaise. Han deltog i en fjällsäkerhetskurs med  Svenska Turistföreningen. Något gick snett vid nedfirningen i glaciären. Repet som skulle säkra honom var felkopplat och det strypte honom. Nu har familjen vänt sig till Justitiekanslern för att få olyckan prövad i domstol.

Bakom sig har familjen flera personer som stöd för att få en rättslig prövning.

- Rättssäkerhet är att misstänkta lagförs och skyldiga döms, skriver en kriminalinspektör och en före detta journalist i ett brev till JK och hänvisar till att ingen uttömmande utredning har gjorts om vem som bär ansvaret för dödsolyckan på kursen.

Två straffrättliga experter, båda professorer, har också påvisat att en domstol bör pröva fallet.

Kirunapolisen gjorde förundersökningen, som skarpt kritiseras av de ovan nämnda. I flera rättsinstanser har åklagarna sagt nej till att ta upp frågan i domstol. Man har hänvisat till att det inte finns några lagar eller regler som reglerar liknande fall.

Inger Marklund SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".