Christina Dahnér vid en av sprickorna

Boverket kräver oberoende sprickutredning

Boverket anser att man inte bara ska förlita sig på LKABs egna prognoser för sprickbildning från gruvorna i Kiruna och Malmberget. Och att det borde finnas säkerhetsregler för hur nära sprickorna man får bo.

Boverket har fått regeringens uppdrag att kolla närmare på situationen i Kiruna och Malmberget. I en första rapport skriver Boverket att LKAB är part i målet och därför behövs en motgranskning av gruvbolagets sprickprognoser.

- Folk ska kunna känna sig trygga och säkra när de vistas i närheten av ett sprickutbredningsområde, säger Ulf Önsten på Boverket.

För ett år sedan beslutade Kiruna kommun att begära en oberoende konsult för att utreda sprickbildningen. Men det blev inget av eftersom näringsminister Thomas Östros inte ansåg att det behövdes. Men Ulf Önsten på Boverket säger att en oberoende granskning ger mer kunskap och det skulle också vara bra för kommunerna som ska ta flyttbeslut.

- Man skulle få ett ökat försprång och mer utrymme för planering så att det blir bra beslut och framförallt så att beslut kan fattas. Boverket anser också att det finns alldeles för lite kunskap om riskerna med att bo nära ett rasriskområde och att staten borde ha säkerhetsregler för det.

- Om man jämför med länder där det är risk för jordbävningar så har man där diskussioner och regler för sånt här, det är något liknande vi har tänkt oss, säger Ulf Önsten.

För att få mer klarhet i sprickriskerna föreslår Boverket att Sveriges geologiska undersökningar, Statens geoteknika institut och Arbetsmiljöverket ska hjälpa till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".