Strejkvarsel hotar lamslå SAS flygtrafik

Kabinfacket vid SAS Sverige varslar om storstrejk för 1 000 medlemmar. Om ingen uppgörelse nås med arbetsgivaren kommer SAS flygtrafik att lamslås från och med nästa torsdag, den 5 oktober.

Från Luleå Kallax flygplats har SAS nio vardagliga avgångar till och från Stockholm och från Kiruna två avgångar. Alla hotas att vara inställda från den 5 oktober.

Det är, handelstjänstemannförbundet HTF, som planerar att ut runt 1 000 kabinanställda vid SAS Sverige i strejk om inte den heta stridsfrågan om kabinpersonalens arbetstider kan lösas. Problemet är alltså inte lönerna i första hand utan kabinpersonalens arbetstider, måltidsraster och rimliga möjligheter till återhämtning, enligt HTF.

Tar till storsläggan

Kollektivavtalet för SAS Sveriges kabinpersonal löpte ut i mars. Eftersom SAS inte har velat gå kabinfacket till mötes, väljer nu HTF att ta till storsläggan för att tvinga SAS Sverige att möta kabinfackets krav.

Även i Danmark har förhandlingarna brakat samman och om ingen uppgörelse om ett nytt kollektivavtal hinner träffas den kommande veckan kommer större delen av SAS Sverige och SAS Danmarks flygplansflottor att bli stående på marken från nästa torsdag den 5 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista