”Sälj ut LKAB och Vattenfall”

Inför valet kommer nu moderaterna återigen med kravet att statliga bolag, bland andra LKAB och Vattenfall, helt eller delvis ska privatiseras. Under torsdagen presenterade näringsutskottets ordförande, moderaten Per Westerberg, en rapport i ämnet.
I den rapport som moderaterna nu lägger fram om privatisering finns 28 företag nämnda, bland andra LKAB, Assi Domän och Vattenfall. Samma Per Westerberg som nu lanserar privatiseringsförslaget var i början av 1990-talet näringsminister i den borgeliga regeringen. I november 1991 la han fram en proposition som bland annat innehöll förslag om en privatisering av i första hand bolag som ingick i det statliga förvaltningsbolaget Fortia bland andra LKAB, SSAB och Assi Domän. Vid årskiftet 1991/92 tog riksdagen ett principbeslut om en allmän utförsäljning. Bara två länspolitiker tog till orda. Socialdemokraterna Bruno Poromaa från Kiruna och Sten Ove Sundström från Luleå som varnade för vad ett eventuellt utländskt ägande av LKAB och SSAB skulle kunna innebära. Det borgeliga privatiseringsförslaget väckte också kritik hos båda gruvfacken särskilt efter en uppvaktning av ministern där han vidhöll privatiseringsplanerna. Och sedan när den borgeliga näringsministern ville sparka socialdemokraten Anders Sundström ur LKAB:s styrelse för att han var emot privatisering. Då krävde gruvfacken att han skulle avgå. Men vad har hänt sedan dess? Ja, privatiseringen och bolagiseringen av statliga bolag har fortsatt även om LKAB fortfarande är statligt. SSAB är ju numera privatägt även om staten är en av dom största aktieägarna. Senaste exemplet är Assi Domän som bitvis sålts ut där till exempel holländska Kappa Packaging numer äger fabriken i Piteå och Billerud fabriken i Karlsborg. Och nu väcker alltså moderaterna återigen förslaget om privatisering inför det kommande valet. Återstår att se vilka reaktioner det möter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista