Fraktflygterminal förbereds

Förslaget till detaljplan för en första utbyggnadsetapp för Kallax Cargos fraktterminal ställs ut just nu på kommunen och biblioteket och ska behandlas politiskt i höst. Det aktuella området ligger något sydost om nuvarande passagerarterminal på Kallax flygplats i Luleå.
Tanken är att det ska kunna byggas en terminal på Kallax flygplats i Luleå för att hantera och lasta om gods. Förutsättningen är att alla pusselbitar faller på plats för ett framtida fraktflyg via Luleå. Det handlar om en, alternativt två, byggnader i storlek ungefär som fem fotbollsplaner. Det ska också finnas en uppställningsplatta som är planerad att ha plats för fyra fraktflygplan typ Boeing 747. Ett kontor för fraktflygbolaget Kallax Cargo finns också med i planen och dessutom två parkeringsplatser. En verksamhet som förutom de positiva ekonomiska konskvenser det kan få för Luleå också innebär en del påverkan på miljön. Man räknar till exempel med att trafiken längs Lulviksvägen ut till flygplatsen kommer att fördubblas de närmaste tio åren. Då är det fortfarande ovisst hur det blir med en ny vägförbindelse från E4 ut till Kallax flygplats, den så kallade Söderleden som just nu utreds av Vägverket. Den tunga trafiken beräknas öka. Det handlar, enligt beräkningar som gjorts, om 50 lastbilar, tio bussar och 420 personbilar per dygn år 2010 . Årsförbrukningen av flygbränsle på Kallax väntas också öka med fraktflyget från 40 000 kubikmeter per år till 200 000 kubikmeter per år, det vill säga fem gånger så mycket som i dag. Om det sen ska fraktas med tankbilar genom Luleå eller via en bränsleledning över Svartösundet ut till flygplatsen är än så länge oklart. Tio år har Kallax Cargo på sig att genomföra det här terminalprojektet innan detaljplanen blir ogiltig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".