Elever stannade hemma i protest

Återigen har elever i Karesoando stannat hemma från skolan i protest. En lärare i en intilliggande sameskola ska ha sagt saker till eleverna som de uppfattade som kränkande.

Runt 20 elever på Karesoando skola stannade idag hemma från skolan. Orsaken är att en lärare från den intilliggande sameskolan ska ha sagt kränkande saker till eleverna.

Ikväll blir det föräldramöte på skolan där läraren får förklara sig och även Lennart Gustavsson som är tillförordnad skolchef i Kiruna kommer att vara med på mötet.

Det var förra torsdagen när ett 20-tal högstadie-elever väntade på bussen som det ska ha uppstått diskussioner mellan läraren och några elever. I samband med det ska läraren ha sagt saker som eleverna uppfattade som kränkande.

Sveriges Radio Norrbotten har varit i kontakt med flera av föräldrarna till barn som stannat hemma från skolan, men ingen av dem vill vara med på intervju.

En pappa berättar att läraren bland annat ska ha sagt att barnen var inavel och att de är dumma som inte kan flera språk.

Han säger att man under några dagar har givit skolan chansen att ta tag i saken men att händelsen inte har tagits på allvar. Det var därför barnen till slut stannade hemma.