Arbetet med laven i Laisvall fortsätter

Arbetet med att få omkull gruvlaven i Laisvall som igår vägrade ge vika för ett halvt ton dynamit står nu stilla till på måndag när en riskanalys ska göras. Området kring den lutande laven är nu avspärrat och ingen aktivitet pågår.

– När en ny sprängning ska göras är inte bestämt det viktigaste är att det fortsatta arbetet kan se säkert, säger Björn Johansson efterbehandlingsansvarig i Laisvall.

Under kvällen igår säkrades området upp för att ingen skulle vistas i närheten, om laven mot all förmodan skulle falla av egen kraft. Vad som har gått fel har det nu spekulerats om.

Men än finns inga svar till vad som var orsaken till att laven nu lutande står kvar. En sak är säker enligt alla inblandade att det kommer at bli massor av extra jobb, som kommer att vara betydligt riskablare att utföra.

Även vilka merkostnader som den misslyckade sprängningen innebär och vem som ska betala kalaset kommer att utredas. Det enda som alla inblandade parter kan säga säkert i dag är at arbetet för att fälla det enorma gruvtornet kommer att fortsätta tills den är jämnad med marken.

Läs mera: