Alliansen i Jokkmokk håller

I Jokkmokk verkar partierna i alliansen hålla ihop och därmed också ta över makten i kommunen. På onsdagskvällen hade allianspartierna ett gemensamt möte för att diskutera framtiden och inget av partierna som Sameradion talat med kommer att lämna alliansen.

– Ja vi blir kvar i alliansen, vi har haft ett medlemsmöte och medlemmarna har ställt sig positiva till fortsatt allianssamverkan, säger Gunilla Nyberg, ledamot för folkpartiet.

Hon tror att det blir svårt för socialdemokraterna att spräcka alliansen.

Socialdemokraterna står ensamt med 14 mandat och försöker desperat hålla sig kvar vid makten i Jokkmokk. Som ett första steg söker man samarbete med samernas väl, men enligt kommunalrådet Sixten Eriksson kan man också tänka sig samarbeten med andra partier.

En rundringning som Sameradion har gjort visar att det blir svårt för socialdemokraterna att spräcka alliansen.

Vänsterpartiets Anna Hövenmark, alternativets Alf Nygård och moderaternas Bertil Levin säger alla att deras partier har ambitionen att fortsätta alliansens samarbete.

Sameradion har inte nått någon representant för centern, men med deras enda mandat kan dem inte ge socialdemokraterna majoritet.    

Henrik Blind från miljöpartiet säger även han att man tänker fortsätta i alliansen.

– Att ingå ett samarbete med de andra allianspartierna är nog den enda rätta vägen, och det säger jag med tanke på den förra mandatperioden där jag tycker att vi har fått igenom mycket av våran politik, miljöpartistisk politik, genom alliansen. Och det tror jag inte man kan få med sossarna, tyvärr, säger Henrik Blind.   

Socialdemokraternas enda möjlighet är alltså att samernas väl tackar ja till ett samarbete. Partiets första namn Karin Vannar tycker personligen att partiet ska fortsätta i alliansen, men partiet ska låta sina väljare avgöra saken vid ett möte nästa fredag.

Alternativets Alf Nygård tycker det vore konstigt om samernas väl börjar samarbeta med socialdemokraterna.

– Det ligger så mycket bakom som har varit samarbete under flera år med alliansen, det vore mycket märkligt om man skulle bryta det samarbetet, säger Alf Nygård.