Utbrett missnöje med tillväxtavtalen

Norrbottningarna är inte nöjda med genomförandet av tillväxtavtalen. Det visar en utvärdering som har gjorts av Institutet för tillväxtpolitiska studier.
Idén med regionala tillväxtavtal var att lokala politiker och representanter från näringslivet skulle sätta sig ner och komma överens om vilka områden inom regionen som man bör satsa på för att få den bästa tillväxten. Men mindre än hälften av de tillfrågade norrbottningarna tyckte att avtalen har lett till några förbättringar för näringslivet. Jan Englund är före detta platschef på Esrange och han var en av representaterna från näringslivet som arbetade med tillväxtavtalen. Han tror att kritiken bottnar i brist på handlingskraft från politikernas sida. Enligt Jan Englund måste politikerna våga satsa på de näringar som anses ha framtidsutsikter, även om det kräver politiskt svåra beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".