Missförhållanden syns i tänderna

Statusen på barnens tänder avslöjar ofta missförhållanden i hemmet, men trots det vågar inte tandläkarna larma sociala myndigheter. Nu kommer självkritik från tandläkarkåren.

- Skilsmässobarn, misshandelsfall, barn vars föräldrar missbrukar- alla dessa barn äter sämre och har en sämre munhygien, säger övertandläkaren Georgios Tsilingaridis till SR Jönköping.

Han menar att fattiga familjer i allmänhet äter sämre mat och mer sötsaker, och föräldrar som missbrukar har inte lika mycket ork att visa sina barn hur de ska borsta tänderna.

Att munhygienen hos barn i trasiga familjer är sämre än hos andra barn är väl belagt i olika forskningsrapporter.

För tandläkaren kan tidigt utvecklad karies därför vara en varningsklocka om att allt inte står rätt till i hemmet. Det berättar Sven Åke Lundin, barnöverläkare i Jönköping.

Han har i flera fall misstänkt att hans patienter blir vanvårdade av sina föräldrar. Ändå har han valt att inte larma.

- Det är svårt att ta kontakt med sociala myndigheter, man undrar om det verkligen kan ligga till på det här viset. Samtidigt kan man ju utsätta föräldrarna för en enorm kränkning genom misstanken, säger han. Men Sven Åke Lundin är inte ensam. Benägenheten hos tandläkare att anmäla fall av vanvård är låg. Det menar i alla fall Agneta Ekman som är socialchef i Luleå, och med en bakgrund inom barntandvården.

- Tandläkarna tror att de måste vara oerhört säkra, och förstår inte att det bara räcker med en misstanke för att de måste göra en anmälan.