Kalix kommun tillbakavisar kritiken

Olagliga avtal som snedvrider konkurrensen har gjorts av Kalix kommun. Det anser Konkurrenskommissionen som granskat kommunens avtal när det gäller transporter och förbränning av sopor. Kalix kommun delar dock inte alls Konkurrenskommissionens uppfattning.

Enligt lag måste kommunen annonsera upphandlingarna offentligt. Det har inte kommunen gjort när en direktupphandling på 8 miljoner kronor gjordes med ett transportföretag och ett förbränningsföretag, enligt Konkurrenskommissionen.

På Kalix kommun tillbakavisar tillförordnad teknisk chef Karl-Axel Bergström kritiken.

- Vi kunde inte ta ett annat förbränningsföretag än Bodens Energi AB, som vi tog, eftersom det inte fanns något annat på nära håll. Vad gäller transportföretaget som vi anlitat så har vi gjort en upphandling 2002 som vi anser gäller, men där har vi också en annan syn än Konkurrenskommissionen, säger han.

Läs mer:

Konurrenskommisionen

Konkurrenskommissionen är ingen myndighet, utan en oberoende expertgrupp som startades av Stiftelsen Den Nya Välfärden 1994. Expertgruppen utreder och bedömer anmälningar om att skattepengar använts på sådant sätt att konkurrensen snedvrids.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.