Skogsägarna orsakade branden

Norra skogsägarna kan själva ha orsakat den stora skogsbranden i Bodträskfors när de lät sina entreprenörer köra skogsmaskinerna med band på. De bröt därmed mot sina egna generella säkerhetsregler.

Norra skogsägarna kan själva ha orsakat den stora skogsbranden i Bodträskfors utanför Boden. Norra skogsägarna bröt nämligen mot sina egna säkerhetsreger då man lät sina egna entreprenörer köra skogsmaskinerna med band på, trots det torra vädret.

– Utan att ha gjort en utredning så är risken stor att det var vi som startade storbranden säger Jim Degerman, skogsinspektor Norra Skogsägarna.

Det var den 11 augusti i år den största skogsbranden i modern tid började och 1800 hektar eldhärjades. Nu pekar det mesta på att det var skogsmaskinerna från Norra skogsägarnas entreprenörer som orsakade branden.

Maskinerna körde med band i det mycket torra området och när banden går mot stenar bildas gnistor som i det här fallet var ödesdigra. I och med att maskinerna kördes trots att det var så torrt så bröt Norra skogsägarna mot sina generella säkerhetsregler.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se