Höjda trafikböter för fortkörare

Bötesavgiften för att köra för fort höjs från och med idag till det dubbla. Beslutet har tagits av Åklagarmyndigheten och höjningar gäller även andra typer av trafikbrott.

Från och med i dag blir det dubbelt så dyrt för landets bilister att köra för fort. Det är Åklagarmyndigheten som har beslutat att höja böterna för trafikbrott som medför hög olycksrisk som till exempel fortkörning och att köra mot rött ljus.

- Jag tror att det kan ha en bra inverkan. Jag vet att det körs för fort och det faktum att det kostar mycket kanske kan stävja det, säger en av bilisterna i Luleå.

- Folk kanske drar ner på hastigheten i tätorterna, säger en annan.

De nya bötesbeloppen innebär att i stort sett all form av fortkörning blir dubbelt så dyr. Hittills har man som mest fått betala 2000 kronor men nu höjs maxbeloppet till 4000 kronor.

För fortkörning inom tätbebyggt område höjs böterna från 1000 kronor till 2000 kronor och utanför tätbebyggt område går man från 800 till 1500 kronor.

Kraftigt höjda böter gäller även för andra typer av regelbrott i trafiken som till exempel att köra mot rött ljus och att inte använda bilbälte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".