Samebyar får betala sedvaneprocess

Gällivare skogssameby och Udtja sameby slipper inte undan rättegångskostnaderna för den sedvaneprocess mot markägare i Luleå och Boden kommuner som man hoppade av innan huvudförhandlingen.

Det var i maj 1998 som ett tjugotal markägare i Boden och Luleå kommuner stämde de här två samebyarna och ifrågasatte deras sedvanerätt till renbete på deras marker.

Samebyarna ansåg sig inte ha ekonomiska möjligheter att gå i svaromål inför en domstol och tingsrätten avgjorde därför målet utan att samebyarna försvarade sin rätt. Domstolen dömde därför till markägarnas fördel i en så kallad tredskodom samt att samebyarna skulle stå för rättegångskostnaderna.

Nu har också Högsta domstolen fastslagit att Gällivare skogssameby och Udtja sameby ska betala de rättegångskostnader som markägarna har haft. Kostnaderna uppgår till omkring 300 000 kronor vardera till markägarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".