Gruvlaven står stadigt

Det finns ingen risk att gruvlaven, eller bitar från den, ska rasa. Det visar den besiktning som nu gjorts efter den misslyckade sprängningen förra veckan. Det här innebär att arbetet med att jämna den med marken kommer att återupptas i veckan.

Det var på onsdag förra veckan som den 86 meter höga och 134 000 ton tunga gruvlaven i Laisvall skulle jämnas med marken. Men det gick inte som man hade tänkt sig. Efter sprängningen stod gruvtornet kvar, om än med lite slagsida.

Den säkerhetsbesiktning som nu gjorts visar att gruvlaven står stadigt, den vilar på botten av en malmficka som består av 1,5 meter tjock betong. Den lutning som tornet har är runt 5 grader, vilket är så lite att det inte anses vara någon risk att tornet ska rasa av sig själv.

Att laven står stadigt och inga oroväckande sprickor finns gör att jobbet med att få ner den i marken nu tar fart. Det första som ska göras är att skjuta sig in i laven för att kunna borra och spränga den även inifrån. Det jobbet kommer att påbörjas redan i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista