Trafiksäkerheten brister på företag

Endast två av 29 företag i Piteå blev godkända när Arbetsmiljöverket undersökte deras trafiksäkerhet.

Arbetsmiljöverket har undersökt hur företag i Piteå arbetar med trafiksäkerhet. Av 29 företag var det endast två som hade en godkänd säkerhet utan anmärkningar.

Enligt Anita Israelsson, tillsynschefen på Arbetsmiljöverket, satsar företag gärna på en bra arbetsmiljö inomhus men glömmer bort att många arbetare sitter större delen av arbetstiden i en bil. Hastigheter ska då hållas, bälten ska användas och arbetstagaren ska köra i en säkerhetsmässigt bra bil.

På NTF ser man att fler och fler tänker på trafiksäkerheten. Men det går för sakta menar Lars Martinell på NTF i Luleå.

- Det är ju lätt att det blir en skrivbordsprodukt, säger han.

Pite Taxi är ett av de två företag som inte fick några anmärkningar på sin trafiksäkerhet av Arbetsmiljöverket. De låter alla nyanställda genomgå en internutbildning, de går kontinuerligt igenom trafiksäkerhetspolicyn och samtidigt har de alkolås på alla bilar.

NTF menar att man ett företag tjänar ekonomiskt på att prioritera trafiksäkerhet och det håller Pite taxis vd Anders Lundgren, med om.

- Vi om några vet att man tjänar inte mycket tid på att köra fortare. Du har mindre däckslitage, mindre bränsleförbrukning och kunden upplever att de färdas på ett tryggare och bättre sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista