Försäkringskassan utbildar i Arvidsjaur

I veckan började utbildningen av 23 personer som nu ska börja på Försäkringskassans nya enhet i Arvidsjaur. Under våren kommer ytterligare 20 personer att anställas i Arvidsjaur. Försäkringskassans etablering är ett resultat av regeringens utlovade utlokalisering i samband med försvarsomställningen.

- Vi kommer att ta ansvar för databehörigheten för alla anställda inom hela Försäkringskassan. Alla anställda har olika behörighet beroende på vilka uppgifter man har inom myndigheten. Vi kommer att handlägga runt 150 000 behörighetsärenden per år, säger Marko Lepistö, platschef hos Försäkringskassan i Arvidsjaur.

Under våren räknar Försäkringskassan med att anställa ytterligare runt 20 personer i Arvidsjaur. Det är ännu inte klart med vilken verksamhet som ska utlokaliseras. De första 23 som anställts på enheten i Arvidsjaur är en jämn blandning av män och kvinnor och i åldrarna från dryga 20 till närmare 60 år.

- Det är roligt att få chansen att vara med på ett ställe som byggs upp från grunden. Att vara med att tillsammans med andra bygga upp en ny verksamhet är både roligt och en stor utmaning, säger Eva Rådman, en av dom anställda.

Den nya etableringen har gjort det möjligt för många som idag bor på andra orter att återvända till hemorten. Bland de anställda finns det ett flertal som har rötter, eller en partner som har rötterna i bygden.

Mona Lundberg, boende i Örarna utanför Luleå längtade hem och sökte och fick jobbet.

- För mig betyder det nya jobbet jättemycket. Dels ser det ut som ett roligt och bra jobb och sen fick jag en chans att flytta hem till Arvidsjaur igen, säger hon.