Svårare att göra bankärenden i glesbygd

Från årsskiftet kan inte Swedbanks (tidigare Föreningssparbanken) kunder ta ut eller sätta in pengar hos sin lantbrevbärare. Då upphör avtalet mellan Posten och Svensk kassaservice och Swedbank. Det är människor i glesbygden som drabbas.

Artur Sundelin från Sakajärvi i Gällivare kommun är en av dem som anlitar lantbrevbäraren för sina bankärenden.

– Jag har ingen bil så jag har svårt att komma till posten eller banken i samhället. Jag måste väl anlita någon som tar ut pengar åt mig, säger 77-årige Artur Sundelin.

Han har ingen dator för att sköta sina bankärenden över nätet och tycker han är för gammal för att börja med det.

Anledningen till att avtalet mellan Svensk kassaservice och Swedbank upphör är att kostnaden för varje transaktion blir för hög. Alltså den summa som banken betalar till Svensk kassaservice.

Erik Hägglöv, vd i Sparbanken Nord i Norrbotten, beklagar att bankkunderna blir lidande. Han tycker att det största ansvaret ligger hos Svensk kassaservice som lägger ner flera av sina kontor.

– Lantbrevbärarna måste ha någon bas för sin verksamhet om de ska hantera kontanter, och den basen rycks undan i och med att Svensk kassaservice, löpande, stänger sina kontor.

– Det krävs ett stort antal volymer på ett sådant här avtal för att hålla nere priset per transaktion. Jag tycker inte om den här utvecklingen, men jag har inte klarat av att göra något åt den.

– Det blir en sämre service för de som bor i ren glesbygd, det är sanningen, säger Erik Hägglöv.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se