Daniel Nilsson, lastbilschaufför.

Ljudboksbibliotek längs vägen

Nu ska lastbilschaufförer och restaurangpersonal få chans att låna ljudböcker längs vägen. Ett så kallat vägkrogsbibliotek invigs på torsdag kväll på Töre servicecenter. Det är det första i sitt slag i Norrland.

Tanken är att man som lastbilschaufför eller restaurangpersonal ska kunna låna en ljudbok eller vanlig bok från en bokhylla på bensinmacken.

Liknande bibliotek finns redan på fem platser i Sverige men det i Töre blir det första i Norrland. Bakom initiativet står Transportarbetarförbundet och Hotell- och restaurangfacket.

Barbro Andersson är ombudsman på hotell- och restaurangfacket och hon säger att det handlar om demokrati och allas rätt till att ta del av litteratur.

– Det är ju två grupper som nästan aldrig kommer åt biblioteken på de vanliga tiderna därför att man jobbar så oregelbundet, säger hon.

Vägkrogsbiblioteket i Töre kommer att påverka arbetsmiljön positivt tror Daniel Nilsson som är lastbilschaufför.

– Det bra är ju att man kan kanske ha något intressantare att göra så man håller sig piggare och mer uppmärksam, säger han.

Ida Gustafsson, SR Norrbotten
ida.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".