Mycket halvfabrikat i Gällivares skolmat

För drygt två år sedan infördes den omstridda cook and chill maten i Gällivares skolor och institutioner. Förhoppningen var att maten skulle bli billigare och bättre. Billigare blev det inte och nästan hälften, fyrtiofyra procent, är halvfabrikat.

Gerd Johansson kostekonom vid Gällivare kommun uttrycker en besvikelse.

- Jag hade förväntat mig att mer skulle vara så kallat hemlagat, när vi började med kyld mat, säger hon.

Gerd Johansson tycker också att det är för mycket korv på skolabarnens matsedel. Kommunens möjlighet att påverka skolmaten är genom ett matråd som beslutar om alla förändringar i matsedeln. I matrådet ingår också skolelever.

Matlaget klarar inte att laga exempelvis köttbullar i sitt kök eftersom nya regler säger att köttfärsen ska hålla plus två grader genom hela tillverkningsprocessen.

Ann-Chatrin Haglund VD i Matlaget håller med om att det är för mycket halvfabrikat.

-Vi har ju som mål att försöka få ned den här biten. Det här har varit en säkerställning för att få ut mat till våra kunder, säger hon.

Ann-Chatrin Haglund hoppas kunna laga fler rätter i Gällivare genom att använda nya recept och att byta ut köttbullar mot till exempel köttfärslimpa.

-Vi kan jobba mer med gryträtter och gratänger för vi måste hela tiden tänka på kunden och våra mottagningskök och hur de kan ta emot de här rätterna, säger hon.