Tornberg granskar regering och riksdag

Stefan Tornberg från Luleå kommer under tisdagen att utses till ledamot i riksdagens konstitutionsutskott (KU), där han också blir centerpartiets gruppledare. Dessutom kommer han att vara ersättare i socialförsäkringsutskottet.

I det nya konstitutionsutskottet får centerpartiet två ordinarie ledamöter och två ersättare. Stefan Tornberg från Luleå kommer då att fungera som partiets gruppledare i konstitutionsutskottet.

– Det känns mycket spännande att få möjligheten att vara med i konstitutionsutskottet. Frågorna om grundlagarna och yttrandefriheten kommer att bli högaktuella under de kommande mandatperioden, skriver Stefan Tornberg i ett pressmeddelande.

Då Stefan Tornberg skriver att frågorna kommer att bli högaktuella under mandatperioden åsyftar han bland annat de kommande förslagen om ny en samhällsorganisation, Ansvarskommittén, och ny författning för Sverige, Grundlagsutredningen.

Konstitutionsutskottet kanske mest kända uppgift är att granska regeringens och statsrådens arbete. Skulle det bli aktuellt beslutar utskottet även om åtal mot riksdagsledamöter och statsråd.

För övrigt arbetar KU med och förbereder ärenden som rör grundlagarna och riksdagsordningen. Utskottets ledamöter har även till uppgift att granska lagstiftningen i andra konstitutionella och allmänt förvaltningsrättsliga ämnen, samt den lagstiftning som rör radio och television.

Övriga frågor som KU hanterar är yttrandefrihet, opinionsbildning och religionsfrihet, samt press- och partistöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista