Gällivareborna tycker om idrott och natur

Gällivareborna har idrott, jakt, fiske och natur som sina främsta fritidsintressen. Det visar en undersökning av fritids- och kulturvanorna hos nästan 1 000 personer i Gällivare. Svaren visar också att det är det egna intresset styr valet av aktivitet, inte kostnader, föräldrar eller kompisar. Många känner heller inte till det utbud som finns inom föreningslivet.

– Idrott visar sig vara i topp i alla åldersgrupper, säger Lollo B Eriksson som arbetat med fritids- och kulturvaneundersökningen.

Hon konstaterar också att de lever i en del av Sverige där naturen är en viktig del av livet. Gällivareborna gillar jakt, fiske, natur och idrott.

Lokaler, som gymnastikhallar för olika aktiviteter, räcker inte till idag. Det är fullbokat och föreningar har svårt att få träningstider.

Gällivare har cirka 300 aktiva föreningar inom olika intresseområden.

I undersökningen om fritids- och kulturvanorna visade svaren på att många efterlyser det som redan finns, exempelvis vinteridrotter. Lollo B Eriksson tror att många inte känner till utbudet från olika föreningar.

– Jag tror att det handlar om att förtydliga och visa vad vi faktiskt redan har, och sedan i andra hand komplettera. De vet inte var de ska leta, säger Lollo B Eriksson.

Ungefär 55 procent i gruppen 15-20 år har svarat att de inte är medlem i någon förening alls. Lollo B Eriksson tror att det kan vara ett problem dels genom att ungdomar kanske inte får plats i föreningslivet eller inte ser att föreningarna finns.

– Ett aktivt föreningsliv ger oss en meningsfull fritid vilket gör att de inte söker sig till våld och droger och allt det som är ett problem bland ungdomar, säger hon.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

"Jag tror det handlar om att förtydliga det vi redan har."

Lollo B Eriksson, projektledare för att synliggöra föreningslivet i Gällivare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista