Kronofogden inkopplad på Ekfors

Kronofogdemyndigheten kopplades in i fallet Ekfors kraft i Övertorneå på tisdagen. Det är Ackordcentralen i Norrland, som är utsedd till tvångsförvaltare av företaget, som begärt hjälp för att få tillgång till information om företaget eftersom Ekfors kraft inte ger den frivilligt.

Anders Bergman, chef för Ackordcentralen i Norrland, och Kronofogdemyndigheten träffade på tisdagen Ekfors kraft för att överlämna den dom från Länsrätten som säger att Ekfors kraft ska lämna ifrån sig uppgifter till Ackordcentralen i Norrland. Men Ekfors kraft hade invändningar bland annat motsätter de sig tvångsförvaltningen.

Dagens händelse har sin grund i att Länsrätten meddelade i en dom den 14 september att Ackordcentralen i Norrland, som utsetts till tvångsförvaltare, ska få tillgång till de uppgifter de behöver för att driva företaget. Det tvångsförvaltaren ska göra är att se till om det är några missförhållanden i verksamheten.

Vad som kommit fram är att Ekfors kraft bland annat inte redovisat priser till Energimyndigheten vilket de är skyldiga att göra. De har heller inte gjort någon ny ansökan om koncession hos Energimyndigheten, trots att deras ansökan gick ut år 2000. Men några tekniska brister har inte hittats.

Tvångsförvaltaren Ackordcentralen i Norrland som nu är utsedd att sköta företaget har alltså ännu inte fått några papper eller dokumentation. Och det kan ta tid eftersom Ekfors kraft och vd Mikael Styrman kan fortsätta att göra rättsliga prövningar trots att Kronofogden är inkopplad.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista