Risk för att Övertorneå blir strömlöst

Det finns risk att Ekfors kraft ska stänga av strömmen helt i Övertorneå kommun. Det gör att Energimarknadsinspektionen, som är tillsynsmyndighet, inte vågar gå så hårt fram som de önskar. På måndag ska energimarknadsinspektionen ha möte med de berörda kommunerna och länsstyrelsen om riskerna med att strömmen stängs helt.

Kajsa Fernqvist, jurist vid Energimarknadsinspektionen, säger att de bedömer att det finns en relevant risk efter de samtal förvaltaren haft med Ekfors kraft vd Mikael Styrman.

Hon säger också att de närmar sig gränsen för att begära inlösen, vilket innebär att staten tar över företaget. Men eftersom risken finns att strömmen stängs av helt och hållet vill de gå varsamt fram.

Energimarknadsinspektionen är en tillsynsmyndighet på el- och naturgasmarknaderna och det är de som via länsrätten begärt att Ekfors kraft ska tvångsförvaltas. 

Ackordcentralen i Norrland har nu utsetts som förvaltare men de har inte lyckats med att få tillgång till den dokumentation de behöver. I tisdags begärde de därför hjälp av Kronofogdemyndigheten att överlämna den dom som säger att dem ska få dokumentationen för att driva företaget. 

Enligt Kajsa Fernqvist på Energimarknadsinspektionen håller kraftbolaget nu på att ha nått gränsen för inslösen. Om de skulle begära en inlösen innebär det att staten tillfälligt tar över företaget.

Energimarknadsinspektionen vågar inte gå fram hårdare, även om företaget inte skött det de är tvungna att göra enligt ellagen, eftersom risken då är att Ekfors kraft stänger av all ström i Övertorneå kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".