Rymden räcker inte för Kiruna

För ett par år sedan var det många som trodde att rymdnäringen skulle trygga jobben i Kiruna. Nu har förväntningarna fått skrivas ner och i dag är det inget av de politiska partierna i Kiruna, förutom Kirunapartiet, som tror att rymden ska kunna bli en ny gruva.
Förväntningarna i Kiruna har varit högt ställda när det gäller rymden. Rymden skulle bli den nya basnäringen efter gruvan, men i dag är tongångarna inte längre lika positiva. Branschen utvecklas inte i samma takt som tidigare och därför har inställningen fått omvärderas. 500 personer jobbar idag inom rymdnäringen i Kiruna, men framtiden är oviss. Ett av de största bekymren för rymdnäringen är att den är så beroende av statliga pengar, och med det rådande världsläget är regeringarna, inte bara den svenska, mer återhållsamma. Bara i år har svenska staten minskat anslagen med 50 miljoner. Vilket i första hand drabbar forskningen. Folkpartisten Göran Olsson i Kiruna tycker inte att det ser så ljust ut. Socialdemokraten Harald Ericsson säger att han trots allt tror på rymden när det gäller utbildning och forskning. Moderaten Hans Swedell säger att rymden har satt Kiruna på kartan, men han tror inte att näringen kommer att trygga jobben i kommunen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".