Kiruna kyrka, med gruvan i bakgrunden. Foto: Magdalena Martinsson.

Kiruna måste flyttas mot nordväst

En flytt av Kiruna stad måste ske nordvästut. Det anser LKAB, som på fredagen överlämnade sitt yttrande till kommunen över den fördjupade översiktsplanen. Företaget anser också att om det östra alternativet godkänns, innebär det kortare livslängd för gruvan än nödvändigt. LKAB rapporterar också att man gjort nya malmfynd under Norra Sjömalmen.

LKAB förordar det nordvästra alternativet och anledningen är att det har de, som man skriver, bästa förutsättningarna för en långsiktig och hållbar samhällsutveckling, som står i samklang med en fortsatt framgångsrik malmbrytning.

Företaget skriver vidare att det är viktigt att större investeringar inte sker inom framtida deformationsområden, som sprider sig österut .

Man avråder därför starkt från det östra alternativet, som skulle innebära att gruvverksamheten kan tvingas avslutas långt tidigare än vad som skulle vara nödvändigt sett utifrån malmtillgångarna.

Den nya järnvägen bör också dras bakom Kirunavaara runt LKABs industriområde och i en tunnel genom Luossavaara.

Företaget rapporterar också från de senaste undersökningsborrningarna i Norra Sjömalmen ner till 1 400 meters djup. Det visar sig nu att det finns ytterligare malmtillgångar med en bredd på 70-200 meter och något slut på malmkroppen norrut har man inte hittat.

På måndag hålls ett möte mellan LKAB och kommunledningen om Kirunaflytten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".