Lotten avgjorde valet i Luleå

Maria Salmgren blev igår petad som gruppledare för moderaterna i Luleå. Det blev lotten som fick avgöra valet. Nu tar Mattias Karlsson över lednignen för moderaterna i Luleås kommunfullmäktige.

De två kandidaterna, Maria Salmgren och Mattias Karlsson, kunde inte enas kring valberedningens förslag och vid den följande omröstningen fick de sju röster vardera.

Då återstod bara att dra en lott om vem som ska leda moderaterna i Luleå under de kommande fyra åren. Maria Salmgren var då den som drog nitlotten.

I samband med valet till kommunfullmäktige fick Maria Salmgren överlägset flest personkryss av väljarna, men det tog man ingen hänsyn till. Något som kompliserar det hela, enligt Krister Hammarberg, som är ordförande för valberedningen

Han beklagar att lotten fick avgöra, men säger att det nu gäller att alla parter måste respektera beslutet och försöka gå vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".