Lärlingsutbildning på pappersbruk

Pappersbruket Billerud Karlsborg i Kalix drar igång en lärlingsutbildning i höst. 16 stycken har antagits och de börjar i september. Under 40 veckor kommer lärlingarna att få blandat teori och praktik inom pappersprocessen och därefter är de garanterade åtta veckors sommarjobb nästa år.
Pappersbruket har kartlagt det kommande behovet av nyrekrytering och sett att många kommer att gå i pension de kommande åren. Dessutom finns det väldigt få unga i företaget enligt personalchef Anne Karlenius. Av drygt 200 operatörer är ett 20-tal över 55 år, och andelen som ligger under 30 år är väldigt lågt, berättar hon. - Under de här 40 veckorna får de lära sig hela pappersprocessen. Från besök på en avverkningsplats till praktik på packeteringen, säger Karlenius. Lärlingarna i programmet får sin lön via arbetsförmedlingens aktivitetsgaranti, kompletterat med OB-tillägg från arbetsgivaren då de arbetar skift. En treårig gymnasieutbildning var kravet för att antas som lärling och Billerud hade också som mål att hälften skulle vara kvinnor. - Vi hara bara en kvinna inom produktionen och nu har vi antagit sex kvinnor till lärlingsprogrammet, alltså 40 procent, berättar Anne Karlenius.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".